Sjukfrånvaro: 27 procent

Att tågvärdarna på Öresundstågen har en tuff vardag är nog ingen nyhet för någon. Jag vet inte hur många inlägg jag skrivit i den här bloggen på detta tema. Nu presenterar fackförbundet Seko chockerande siffror när det gäller sjukfrånvaron bland tågvärdarna på Veolia. På vissa stationer är sjukfrånvaron så hög som 27 procent. Jo, ni läste rätt. Jag skriver det igen: 27 procent.

Siffrorna gäller september och skulle ha kunnat vara ännu högre. Seko konstaterar nämligen att många tågvärdar går till sitt jobb trots att de mår väldigt dåligt. Veolias och Skånetrafikens ledning får inte oväntat stark kritik, men även de politiska krafterna ifrågasätts.

”Läser man då alliansens budgetförslag till Regionen så undrar man vilken värld politikerna i femklövern kommer ifrån. Man skriver vackra ord om tåg i rätt tid och bättre information, service till resenärerna samtidigt som man drar ner personal på tågen. Detta är en ekvation som inte går ihop och är ett hån mot resenärerna och vår arbetsmiljö på tågen!”
Annonser

3 thoughts on “Sjukfrånvaro: 27 procent

 1. Det är oerhörda siffror som anges.

  Veolia genomför rehabutredningar redan efter fyra korta sjukskrivningar på ett år. Sådana åtgärder kan vara både bra och dåliga.

  Bra om de fångar upp problem i verksamheten i ett tidigt skede så att organisatoriska brister rättas till.

  Dåliga om personalen känner sig påhoppad eller misstrodd så att den sjuke medvetet eller omedvetet skuldbeläggs. Sådant skapar sjuknärvaro vilket är farligt för säkerheten.

  Som jämförelse gör andra företag detta först vid tiotalet korta sjukfall, det är även det skede då Försäkringskassan kan gå in och stötta med åtgärder. Till exempel att karensdag slopas för den som genom handikapp eller sjukdom är ”sjuk ofta” samt bevilja sjukpenning istället för sjuklön från arbetsgivaren redan från första dagen.

  På stora företag är sjuktalen med i årsredovisningen så det är lätt att jämföra hur dessa ser ut på andra bolag.

  Jag har aldrig sett några liknande siffror som gått att verifiera. Det spreds ut en del lögner om sjuktalen på Kvalitetskontroll men de var som sagt lögner när man kontrollerade.

 2. Siffrorna återstår kanske ännu att bekräfta.

  Jag kan förtydliga att jag inte lägger någon värdering till om de tidiga/snabba rehabutredningarna är något bra eller dåligt på det aktuella företaget.

  Min erfarenhet från att jobba på heltid med arbetsmiljöfrågor är att det annars är svårt att få några rehabutredningar över huvud taget.

  Rent allmänt är det så på arbetsmarknaden att även åtgärder som vidtas med goda föresatser från en arbetsgivares sida riskerar att uppfattas negativt från personalens sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s