En hyllning till Rc-loket

Rc-loket är något vi svenskar kan vara stolta över. Modellen är 45 år gammal och rullar fortfarande land och rike kring, i både godståg och persontåg. Själv är det ett tag sedan som jag körde Rc. Det var knappt två år sedan. Det var min sista arbetsvecka på TGOJ. Jag körde ett tåg från Borlänge till Västerås. Jag minns inte så mycket av den resan. Inte mer än att det var svinkallt ute och väldigt mycket snö i Dalarna.

Min Rc-loksutbildning fick jag på SJ i januari 2005. Det var en kurs på tre veckor. Då ingick en tvådagarsutbildning på den groteskt fula manövervagnen AF7X. På intyget står att jag har behörighet att framföra Rc 2-6. 2005 fanns varken Rc2 eller Rc4 hos SJ. Men jag fick ändå den utbildningen. ”Det är lika bra, en vacker dag sitter du på ett godståg hos Green Cargo”, sa instruktionsföraren.

Nåväl, det relativt okända proggbandet Baron Bult gjorde 1979 en hyllningslåt till Rc-loket: ”75 ton stål”. Singelns B-sida bestod av låten ”Gamla hjältar”. Kanske var det en hyllning till Ma-loket? Några år senare släppte Baron Bult en ny platta. Vad som sedan hände med det här bandet har jag ingen aning om. Några fler skivor blev det inte. Men deras musik lever vidare. Här kommer låten ”75 ton stål”. Den Vimsige påstår att han hörde den redan på SJ-skolan i Mjölby i början av 80-talet. Nu får ni också njuta.

2 thoughts on “En hyllning till Rc-loket

  1. Namnet Sjöborg brukar ju av lätt förklarliga skäl nämnas i samband med ”75 ton stål”, men då jag frågade honom för några år sedan förnekade han bestämt all inblandning i eposet. Däremot skall en annan person verksam vid SJ-skolan ha medverkat.

    En annan semi-obskyr grupp med långa anor som har järnvägsanknytning är ” En halvkokt i folie”. Kan oftast hittas på ställen som Fylkingen eller i närheten av modulära analogsyntar och har faktiskt spelat in en ny skiva så sent som i somras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s