Bilden av ett nydöpt lok

Att döpa sina lok till riktiga namn tycker jag är en festlig grej. Litterabeteckningar och loknummer är nog praktiska, men ack så tråkiga. Vi kan ta två exempel på lok som jag kört ofta. Hur kul låter Ma 966? Eller Ma 965? Formellt och stelt, om ni frågar mej. Jacobina och Lyran låter lite trevligare. Det är alltså två av de gamla TGOJ-loken vi talar om här. TGOJ döpte de flesta av sina lok. En del fick namn efter tidigare chefer på företaget, andra – som 966 – efter olika gruvor i Grängesberg. Några lok döptes efter stjärnbilder. 965 är ett sånt exempel.

Även Hector Rail och LKAB har satt passande namn på sina lok. Det finns flera exempel. Senast i raden är nu Rush Rail och investmentbolaget Bure som döper sina sju nya Traxxlok till namn efter de sju dvärgarna. Dock blir namnen engelska.

Bashful
Doc
Dopey
Grumpy
Happy
Sleepy
Sneezy

Anledningen till att namnen inte blir på svenska framgår inte. En kollega förklarar dock att detta val kanske ändå är det bästa. Att som lokförare klättra upp i ett lok med namnet ”Trötter” hade inte varit så roligt.

Tidigare har jag visat en bild på ett av Rush Rails Traxxlok här i bloggen. Bilden föreställer lok nummer två. ”Doc” alltså. Nu väntar jag bara på att ännu fler bolag anammar den här trenden. ”Jonte G” tycker jag vore ett passande namn…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s