Nu förstår jag bättre

I de ursprungliga planerna för pågatågstrafik till Karlshamn utgick tågen från Helsingborg. Det finns till och med färdiga tidtabellsförslag som ligger ute på nätet, på den här adressen http://www.pagatagnordost.se/sidor/hs.html. Det var en bra idé, för oss Karlshamnsbor. På det sättet skulle vi få direkttåg till både Malmö och Helsingborg. Detta kalas skulle kosta kommunen tre miljoner kronor om året. Ingen stor summa, om man ser till fördelarna. Ändå har kommunen ställt sej tveksam. Jag har inte riktigt förstått varför.

Nån gång under resans gång har planerna ändrats. När det nu diskuteras pågatåg till Karlshamn så blir det från Hyllie, utanför Malmö. Inte till Helsingborg. Ska man dit så får man byta tåg i Kristianstad eller Hässleholm. Precis som idag. Hyllie-Karlshamn är samma linje som Öresundstågen går. Om det är därför som kommunen tvekar, så förstår jag resonemanget.

Anledningen till kovändningen uppges vara att många av pågatågen från Helsingborg idag vänder redan i Hässleholm. Att dra ut denna trafik hela vägen till Karlshamn skulle innebära en ytterligare belastning av linjen mellan Kristianstad och Hässleholm.

2 thoughts on “Nu förstår jag bättre

  1. Vi får väl vänta på dubbelspår Kristianstad–Hässleholm.
    Vad tycker förresten Mörrumsborna om att behöva byta för att komma till Malmö/Köpenhamn? Öresundstågen kommer väl att sluta göra uppehåll där om pågatågstrafiken till Karlshamn blir verklighet, oavsett om de senare går till/från Hyllie eller Helsingborg?

    • Det gillar de förstås inte. Men det är smällar man får ta. Tror de flesta ändå hade accepterat det om ”huvudstaden” Karlshamn fått direkttåg till både Malmö/Köpenhamn och Helsingborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s