Green Cargo möblerar om

En kollega på Green Cargo hörde av sej och berättade att bolaget håller på att möblera om bland sina diesellok. Miljöavgifterna, som betalas för varje kilometer loken rullar, är betydligt högre för T44 än för Td. Därför tas T44orna bort från så mycket linjekörning som möjligt. Istället kommer de att användas i växlingstjänst. I södra Sverige kommer Td-loken att börja rulla i tåg Alvesta-Olofström, Helsingborg-Älmhult, Malmö-Eslöv, Malmö-Kristianstad och Kristianstad-Sölvesborg. Nässjö blir därmed av med viss Td-tjänst, när loken flyttas söderut.

Min kollega berättar att personalen i Alvesta och Älmhult påbörjar sin utbildning på Td redan nästa vecka. Jag förmodar att detta nya grepp inte är unikt för södra Sverige, utan att Td-loken i allt större utsträckning kommer att ersätta T44 i linjekörningen även längre norrut. Om de inte redan har gjort det, förstås.

Jag minns första gången jag fick se ett Td-lok. Det var i Vännäs. Loket kom och puttrade förbi på bangården. Det var nån typ av testkörning. Den Vimsige och jag tittade förvånat på varandra. Skulle detta lok vara starkare än en T44? Motorn lät ju inte mycket mer än en sån där liten mopedbil med röd triangel baktill. Och inte rök det nämnvärt heller.

Annonser

3 thoughts on “Green Cargo möblerar om

  1. Eftersom T44 / Td är ett dieselelektiskt lok så påverkar förbränningsmotorns storlek och effekt inte så mycket, så länge den har kraft nog att driva generatorn. De har fått en ny V12.

  2. Nässjö tappar ingen Td-körning. Det är lok som friställs i Borlänge/Gävle-området som flyttas ner till Skåne när Rush-Rail tar över trätågen vid årsskiftet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s