ERTMS skjuts upp

Trafikverket har beslutat sej för att skjuta upp införandet av ERTMS på södra stambanan. Det blir inget nytt signalsystem förrän tidigast 2016. Det är de tidigare problemen på Botniabanan och Ådalsbanan som gör att Trafikverket tänker om. Tanken med ERTMS var från början att systemet skulle bli billigare än det gamla, ATC, och dessutom vara enhetligt över hela Europa för att underlätta den gränsöverskridande trafiken. Trots det finns redan ett 20-tal olika varianter av ERTMS som inte är samkörbara.

Nu krävs att pågående installationer avslutas och att systemet blir lika pålitligt som ATC innan Trafikverket går vidare med införandet på södra stambanan. Detta kommer alltså att ske tidigast 2016.

För att få bättre ordning på projketet organiserar Trafikverket om. ERTMS sorteras nu in under ”stora projekt” och får samma status som till exempel Citybanan och Förbifart Stockholm. Dessutom har en ny chef till denna grupp, Anders Strandberg, utsetts.

I maj skrev Trafikverket till regeringen och bad att få avvakta med den fortsatta utbyggnaden av ERTMS. Näringsdepartementet går nu på Trafikverkets linje.

Annonser

2 thoughts on “ERTMS skjuts upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s