Ännu en smäll

De centrala förhandlingarna angående neddragningarna på Veolia har avslutats. Som väntat tog Almega, som förhandlat åt Veolia, ett arbetsgivarbeslut att 105 personer ska varslas om uppsägning. Det är exakt samma siffra som Veolia meddelade i början av sommaren. Facken har inte lyckats påverka företagsledningen alls på den punkten. Nya tjänster tillkommer dock på andra orter på bolaget, så i slutändan blir det 73 personer som ska bort.

Nu upprättas en så kallad Las-lista på Veolia. Där kommer samtlig personal att räknas in, även den rent administrativa. Inga undantag kommer att göras. Här har facken vunnit en liten delseger, eftersom Veolia hade helt andra planer från början. Å andra sidan meddelade Skånetrafiken och övriga länstrafikbolagen idag att man ändrat i sin beställning till Veolia. Tidigare besked att ensambemanning enbart gäller i Skåne har dragits tillbaka. Nu är samtliga länstrafikbolag inne på samma linje: en tågvärd per tåg, oavsett hur långt tåget är. Det blir ytterligare en smäll för tågvärdarna, men förändrar inte antalet som kommer att varslas.

Efter ett möte mellan Veolia och Arbetsmiljöverket igår hävdes skyddsstoppet för ensamarbete på Öresundstågen. Den nyheten verkar ännu inte ha läckt ut. Förutom till den här bloggen då förstås. Arbetsmiljöverket meddelar att man tänker återkomma i ärendet med kommentarer nästa vecka. Varför det ska behöva ta så lång tid begriper jag inte.

Annonser

4 thoughts on “Ännu en smäll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s