Är det bara pengar som saknas?

Trafikverket ställer in all tågtrafik på sträckan Borås-Skene. 6000 slipers måste omedelbart bytas på en sträcka av 15 kilometer. Det upptäcktes vid en rutinkontroll häromdagen. Ja, vad säger man? Är det inte lite konstigt att man upptäcker en sån sak först när en lokförare ringer in och rapporterar en solkurva? Har man inga löpande kontroller av banans skick? Eller är det kanske så att de tunga godstågen som varit omledda över Viskadalsbanan helt enkelt tagit knäcken på redan halvdåliga slipers?

Det må vara hur det vill med den saken. Skadan är redan skedd. Jag som kört på denna bana hela sommaren kan bara säga att jag inte är ett dugg förvånad över det som nu hänt. Sträckor som inlandsbanan och gamla Emmabodabanan till Karlskrona har fått utstå mycket spott och spe. Faktum är att standarden på dessa sträckor varit högre än den mellan Varberg och Borås.

Nu kan jag bara rekommendera Trafikverket att genast ordna med en inspektion av banan mellan Herrljunga och Borås. Som jag ser det är banstandarden här minst lika dålig som på Viskadalsbanan, ja kanske ännu sämre på vissa ställen. Sidospåret i Ljung trodde jag till exempel var nedlagt ända tills en dag när jag upptäckte att jag skulle ha ett tågmöte där. Jag rullade in på det totalt igenväxta spåret, fick nästan inte stopp på X12an, trots att jag bara höll kanske15 kilometer i timmen vid perrongkanten. Perrong och perrong, förresten. Den påminde mer om en igenväxt grushög.

Frågan är hur staten och Trafikverket kan låta saker och ting gå så här långt? Handlar det verkligen bara om uteblivna resurser? Eller finns kanske också en del av svaren i bristande kompetens och dålig organisation?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s