Folk måste få lida

Skulle just sätta mej på Öresundståget för att åka hemåt. Det var då hon kom fram. Damen. Hon hade glömt en väska på ett tåg och frågade hur i hela friden hon skulle få den tillbaka. Hon hade nära till gråten. Naturligtvis försökte jag hjälpa henne. Det visade sej att hon ankommit Göteborg med det tågsätt som jag just skulle kliva in i. Väskan borde således finnas kvar i tåget, längst fram vid förstaklassavdelningen. En självklarhet för oss som jobbar på tågen. Men inte för henne. Damen tackade så mycket och lovordade den vänliga och hjälpsamma tågpersonalen.

Häromdagen satt jag och funderade över hur lite man som resenär märker av skyddsstoppet mot ensamarbete på Öresundstågen. Tågen går som vanligt. Folk kommer fram som de ska. Få verkar ha några större klagomål. Jag tänkte att tågvärdarna är korkade som hjälper till att svara på frågor och ge service, fast de inte ska. De måste ju visa att de behöver vara flera, annars kommer det här skyddsstoppet aldrig att få någon effekt.

Sen står jag själv och gör samma sak idag på perrongen i Göteborg. Jag skämdes när jag började tänka på saken. Men det visar bara i vilken oerhört svår sits tågvärdarna har hamnat. Deras uppgift, när de är ensamma, är att agera avgångssignalerare. Ingenting annat. Mellan stoppen ska tågvärdarna låsa in sej i tjänstekupén. Men hur lätt är det egentligen att blunda när folk är i desperat behov av hjälp?

Veolia å sin sida försöker förstås mildra effekterna av skyddsstoppet genom att beordra ut i stort sett vem som helst (städare, kontrollanter, passåkare…) att assistera tågvärdarna, så att de kan genomföra en biljettvisering. Under en dag kunde till och med serveringspersonalen vara behjälplig. Men den möjligheten drogs snabbt tillbaka. Förmodligen hade nån tänkt ett steg längre.

Ska skyddsstoppet få effekt måste resenärerna få lida. Det är den grymma sanningen och det enda som biter på snåla politiker och länstrafikbolagsdirektörer. Därför hoppas jag att skyddsstoppet som nu införs även på Pågatågen blir mer synligt än det som råder på Öresundstågen. Men jag inser som sagt problemet. Jag är ju inte heller mer än människa.

9 thoughts on “Folk måste få lida

 1. Jag är själv lokförare på Veolia och åkte pass igår.
  Då var alltså tanken att jag skulle gå med ombordpersonalen genom tåget.
  Grejen är bara den att jag vägrar.
  Varför?
  Orsakerna är flera. Här är dom största, UTAN inbördes rangordning:
  * Jag är anställd som lokförare. Inte ombordare. Precis på samma sätt som en ombordare inte är anställd som städare – och således inte ska behöva städa tåget.
  Att vi har så mycket passresor är så klart inte bra, men att fylla ut den tiden med andra arbetsuppgifter är inte ok. Jag är fortfarande anställd som lokförare.
  * Vi måste visa att ombordpersonalen BEHÖVS. Det gör vi inte genom att fylla ut deras platser när vi åker pass.
  * Inför anställningen så fick jag/vi frågan om vi hade/ville ha dubbelkompetens. Jag svarade ett tydligt NEJ på den frågan. Det finns en anledning till det.
  Allt var frid och fröjd och jag fick anställning. Då kan dom inte komma nu och kräva att jag ska gå omkring ute i tåget, varken som vakt (vilket man ju faktiskt blir) eller ombordare.
  * OM dom nu vill införa dubbelkompetens, så ska det givetvis vara frivilligt och innebära ett lönetillägg just för dubbelKOMPETENS. Om dom så inför ett tillägg på 5.000:- så är jag fortfarande inte intresserad, men jag tror att många andra är det.

  Några synpunkter från en kollega.
  Nej, jag är inte bitter. Bara trött på allt trams – och besviken på att min arbetsgivare försöker ta ifrån mig min ”comfort zone”

 2. Jag tycker det är klart som korvspad att tågvärdarna ska ge service. Om det kommer en rullstol, ska de inte hjälpa till då? De kontrollerar inte biljetter men de kan väl fortfarande vara behjälpliga med utrop och dylikt. Tågvärdarna på Pågatågen får ge service men det gäller inte på Ö-tågen (se Skånetrafikens hemsida). Hur kan det vara så stor skillnad?

 3. Det är intressant och självklart Du engagerar Dig i de här frågorna och tar parti för Dina fina arbetskamrater .Dessutom är det journalisten i Dig sticker fram. Det blir läsvärt. Hoppas någon gammal kollega får tag i Dina inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s