Vad blir nästa steg?

Som gammal murvel brukar jag ha en viss förståelse för det mesta som skrivs i tidningarna. Men ibland blir man bara så trött. I dagens lokaltidning kan man läsa om ett tragiskt självmord. En man la sej på spåret framför tåget. Tidningen inte bara skriver om saken: man toppar hela förstasidan med det inträffade. Det är en grundregel för journalister. Eller var det åtminstone på min tid. Man skriver inte om självmord. Det är alltid svåra, personliga tragedier som ligger bakom. Publiciteten gör dessutom saken ännu svårare att hantera för de anhöriga.

Nu väntar vi med spänning på vad tidningen kan tänkas hitta på nästa gång? Kanske publicera alla skilsmässor? Det vore nåt det. Vilken försäljningssuccé det skulle bli. Eller varför inte ta samhällsdebatten ytterligare ett steg och tala om vems barn som mobbas och varför? Med bild och namn på den utpekade stackaren, förstås. Ja, här finns mycket smaskigt att gräva i. Varför inte ”Vem är arbetslös i din kommun – vi har hela listan”.

Vi som jobbar på tågen vet vad artikeln i dagens tidning kommer att leda till. Nämligen att ännu flera får upp ögonen för hur lätt man kan ta livet av sej. Vi kan kallt räkna med ytterligare något självmord i trakten den närmaste tiden. Så brukar det bli efter den här typen av publiceringar.

7 thoughts on “Vad blir nästa steg?

      • Något måste dock göras då samhället uppenbarligen inte tar ämnet på allvar utan istället stoppar huvudet i sanden. Folk tar inte självmord för att det råkar gå en järnväg i närområdet utan av andra bakomliggande orsaker som samhället som stort måste ta ansvar för och rätta till.

  1. Anmäl till pressombudsmannen! Det är praxis att inte skriva om självmord, då rubriker om detta kan orsaka fler mord.

  2. Jag tycker det är bra att man försöker ta bort tabun kring självmord. Varje år dör det 1500 svenskar i självmord. Är det inte bättre att vi pratar om följderna av ett självmord än att inte prata om det. Vet inte de som dör i självmord att ev tredje part drabbas som i lokförare, räddningstjänsten så kanske de hade låtit bli.
    Om vi tar bort tabun kring självmord så skulle också fler våga prata om att de mår så pass dåligt och får man pratat om det man känner inför så lättar den smärtan som faktiskt driver alla till självmord. Den psykiska smärtan de inte kan hantera och som de vill bli av med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s