Här föds en dröm

Pappa svängde in med Opeln på möbelvarusets parkering. Jag och min syster gjorde inte vågen precis när det skulle tittas på möbler. Så vi stannade kvar där ute och lekte lite på den gamla järnvägen istället. Den var i princip nedlagd, så det var ofarligt.

Ibland när jag och min kusin hälsade på hos mormor och morfar smet vi iväg. Ned för backen, förbi kyrkogården, över ån och runt de låsta grindarna in på bangården. Där gick det fortfarande ett och annat tåg till glassfabriken. Det gör det för övrigt fortfarande. Men de allra flesta spåren användes inte. De hade en annan spårvidd, så det var inte så konstigt.

Jag har svaga minnen av när bommarna gick ned utanför brandstationen och det lilla tåget passerade förbi, med de konstigt höga vagnarna. Det samma gällde några kilometer längre norrut. Ibland fick vi stanna med bilen när vi var på väg in till den stora staden. Och så kom tåget. Sakta gick det i uppförsbacken. 1979 var det slut med allt detta. Vislandabanans sista trafik, mellan Karlshamn och Ryd, lades ned.

Minnena och upplevelserna kring denna bana bidrog starkt till att jag ville bli lokförare. En gång i Facebook konstaterade jag att det nog var en lokomotor av Z4t-modell som fick mej att vilja bli lokförare. Då svarade en av mina vänner, som kört dessa maskiner på Roslagsbanan: ”…annars var väl Z4t ett sånt lok som gjorde att folk INTE ville bli lokförare”. Det kan han nog ha rätt i. Men jag har aldrig varit som andra.

Länge grämde det mej att jag aldrig fick chansen att åka med i en av lokomotorerna. Den chansen skulle dock komma. Långt senare och på en plats jag aldrig hade kunnat ana. Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia. Kanske berättar jag den imorgon, kanske inte.

3 tankar på “Här föds en dröm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s