Jag var först!

För någon vecka sen berättade jag om en förskräcklig kombination av vagnar som jag upptäckte i Göteborg. Den ena av vagnarna var en mörkblå, så kallad Blue X-vagn. Blue X-tågen togs, som sagt, fram som ersättningståg för X2000. Från början stod tågsätten ihopväxlade och klara i såväl Stockholm som i Malmö och Göteborg. Redo att sättas in med kort varsel. Idag fungerar det inte riktigt så. De mörkblå vagnarna och loken går lite varstans, huller om buller.

På tal om Blue X så kan jag berätta att jag och en kvinnlig kollega övningskörde det allra första tåget, år 2001. Från Stockholm till Malmö gick detta blänkande fina ersättningståg. Jag minns att varken jag, kollegan eller instruktionsföraren hade en aning om detta när vi körde X2000 upp till huvudstaden.

Det var på sommaren och synnerligen bra väder. Vi gick och åt på nåt ställe som instruktionsföraren hittat. Det låg ned mot Kungsträdgården. När vi kom tillbaka till centralstationen blev vi förvånade: tåget bara stod där. Blue X? Instruktören fick ringa och kolla om detta stämde. Det gjorde det. Minns jag rätt var det Rc6 1420 som drog tåget.

Resenärerna såg också frågande ut och vågade inte riktigt kliva ombord. Tåget blev förstås sent till Malmö, eftersom tidtabellen var gjord för 200 men vi bara kunde köra i 160. Resenärerna var inte så glada över förseningen, men för oss lokförare var det nya tåget en glad överraskning. Instruktionsföraren var en liten tågnörd, precis som jag. Han körde tåget ned till Södertälje. Sen fick vi elever ta över. På så vis kunde han skryta med att han körde det allra första Blue X-tåget.

4 tankar på “Jag var först!

  1. – – Rc6 1420 med A11 5519+5520+RB11 5449+B11 5487+5484+5492 på Malmö C
    Nu blev det rätt. Övade på min egen först. Nu har rörmokaren lagat vattenskadan. Får leta fram 2 m3 stavparket själv sedan. Modell 1953.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s