Detta blir bra – på sikt

Det blev nästan exakt som den här bloggen förutspådde: SJ bildar ett dotterbolag och tar över lokal- och regionaltrafiken i trakterna kring Göteborg. Samtidigt betalar Västtrafik DSB 18 miljoner kronor för att undvika en omedelbar konkurs.

DSB, å sin sida, ska betala ett skadestånd till Västtrafik på nästan en kvarts miljard kronor, eftersom man bryter avtalet i förtid. Mycket pengar kan tyckas, men dessa slantar (och säkert ytterligare några där till) går åt för att pröjsa det nya avtalet med SJ.

Jag tror det här var en bra lösning, den bästa möjliga. Men vi måste ge SJ tid. Det är i ett svårt läge man kommer in. Det är inte bara sommar och sol som står för dörren. Folk ska ha semester också. Och efter sommaren börjar de nya pendeltågen, X61, levereras. Då ska samtliga lokförare ha utbildning på dessa vagnar, eftersom den så kallade Ale-pendeln drar igång framåt vintern.

Dessutom tar SJ över redan den 1 maj, om en månad. En synnerligen kort tid för ett övertagande, om ni frågar mej. Mycket är säkert förberett. Men massor återstår att göra. När Veolia tog över Öresundstågstrafiken fick man ett halvår på sej. Även det var i kortaste laget, visade det sej. Nu var kanske den trafiken lite mer komplicerad, men ändå.

En annan sak att beakta är att SJ i Göteborg inte längre är riktigt samma väloljade maskineri som det var när Västtrafik beslutade om en upphandling och gav uppdraget åt DSB. I och med upphandlingen slog Västtrafik nämligen sönder en väl fungerade organisation. Flera av medarbetarna som satt på nyckelpositioner hos SJ är nu borta.

Så visst finns det orosmoln på tåghimlen över Göteborg. Men vi ska inte måla fan på väggen. Det finns fortfarande en kompetens hos SJ som du inte finner nån annanstans i detta järnvägsland. Är det nåt bolag som kan reda ut den här soppan, så är det gamla hederliga SJ. Men som sagt, vi får nog ha lite tålamod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s