Varför ställs ingen till svars?

DSB First gick med mångmiljonförlust och drog sej ur Öresundstågstrafiken. Istället fick Veolia ta över, nästan som över en natt. Nu visar det sej vad den notan slutar på. Enligt ett inslag i TV4 igår ska Veolia ha 30 procent mer betalt än vad som var den ursprungliga dealen med DSB First. Bara för Blekinges lilla länstrafikbolag innebär detta cirka 15 miljoner mer om året som skattebetalarna får bidra med. En rejäl smäll således. Och då snackar vi bara Blekinge. Skattebetalarna i Skåne, Halland och Småland har också gått på samma mina.

Länstrafikbolagen hävdar att de inte hade något val. DSB First stod på randen till konkurs. De var tvungna att snabbt hitta en lösning. Och den kostade. Så långt är jag helt på deras linje.

Men den stora skandalen i hela denna kostsamma cirkus är ju hur upphandlingen av Öresundstågstrafiken genomfördes från början. De gemensamma länstrafikbolagen i södra Sverige, med Skånetrafiken i spetsen, jublade över DSB Firsts låga anbud och gjorde vågen över att nån ville köra så billigt. Ja, det var verkligen fantastiskt. Det var så fantastiskt att alla som kan nåt om järnvägstrafik begrep att det här kommer inte att fungera. SJ överklagade till och med hela upphandlingen. Men ingen lyssnade. Varken på fotfolket eller på SJ. Och mycket riktigt: det gick två år. Sen var det god natt.

Resultatet av detta skådespel fick också till följd att SJ inte längre lägger några anbud i upphandlad trafik. En aktör har alltså försvunnit från marknaden. Och vad innebär det för konkurrensen i stort? Ja, inte har den ökat i alla fall. Rätta mej om jag har fel, men poängen med hela den här avregleringen var väl att konkurrensen skulle öka, inte minska?

Naturligtvis bär DSB First en stor del av skulden i den här soppan. Men det största ansvaret vilar trots allt på de olika länstrafikbolagen, de som genomförde den här upphandlingen. Inte i en enda artikel, inte i ett enda TV-inslag, inte i en enda intervju har jag sett nån som ställt dessa länstrafikbolagsdirektörer till svars. Inget ansvar har utkrävts. Inga huvuden har behövt rulla. Det är bara pengarna som gjort det. Rullat alltså. Och fortsätter göra.

Denna dynghög är vad våra vänner journalisterna borde gräva i. Men det kräver att man kan sitt ämne. Och då blir allt mycket svårare. Då är det betydligt lättare att göra en skandal av ett SJ-tåg som blivit åtta minuter försenat.

6 thoughts on “Varför ställs ingen till svars?

 1. Samma här.
  Vid upphandlingar så är alltid billigast bäst?
  Men när det skiter sig så får det kosta vad det kosta vill!!!
  Det är inte många politiker som har rent mjöl i påsen så det är inte undra på att det är så svårt att få en ny partiledare till sossarna!

 2. Varför Öresundståg AB gav upp draget till Veolia , så säger jag bara : if you scratch my back i’ll scratch yours . Så får du räkna ut resten själv.
  När det kommer till konkurrens så stämmer det bara när ex Öresundståg AB är den enda kunden, vi som passagerare upplever inte konkurrensen för vi räknas inte som kunder för operatören utan kunden är uppdragsgivaren i det här fallet Öresundståg AB. Och det är länsbolagen som bestämmer priserna, inte operatören så det kommer aldrig bli så mycket billigare som det var tänkt och vi passagerare kommer aldrig uppleva någon större form av konkurrens , det finns inte heller plats på järnvägen för det. Det låter gammalt och slitet , men det var bättre för när personalen på tågen gjorde det bästa för passageraren skulle nå sin anslutning och för så hjälpte personalen varandra för det var ett team , idag skall det till ett mindre mirakel för att lokaltåget skall hålla X2000 och vise versa alla operatörena som ex Arriva , Veolia och SJ jagar fina siffror som det kan visa att alla deras tåg är till ex 90 % i tid, denna statestik används för att vinna upphandlingar och vi som passagerare kommer i kläm, vi faller mellan stolarna.

  Man kan hoppas det blir bättre, men just nu känns det som om det var bättre förr när allt var ett SJ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s