Slutet närmar sej

Det är bara att inse att allting har en ände. Även Ma-loken, som har två. Både fram- och bakände. Skämt åsido, slutet närmar sej obönhörligen för dessa kämpar. Läser i Postvagnen att Green Cargo nu besutat skrota samtliga Ma-lok utom de fem multipelkörbara som är i bäst skick. Har ingen anledning att betvivla dessa uppgifter. Det verkar logiskt på många sätt.

Ma-loken är dyra att hålla liv i och snart är flera av dem mogna för revision. Ett annat problem som jag känner till från min tid på TGOJ är att det numera är svårt att finna kompetent verkstadspersonal. Dagens mekaniker är utbildade på att plugga in en dator och läsa av felkoder. När det gäller underhåll av dessa 50-talsprodukter behövs ingen dator. Snarare svetsaggregat och slägga.

När nu dessutom transportvolymerna minskar hos Green Cargo, så minskar naturligtvis också behovet av lok. Frågan är hur länge de fem sista loken tillåts rulla. Inte så länge, skulle jag tippa. Det är bara att hoppas att nåt eller några bevaras till eftervärlden. Jag vet att museiföreningen i Grängesberg var lovade att få ett. Men det löftet härhör sej från TGOJ-tiden. Jag vet inte om det gäller längre.

Någon försäljning till andra godsbolag tror jag inte kommer att bli aktuell. Inbillar mej att Green Cargo inte är så pigga på det, av konkurrensskäl. Jag tror inte heller att konkurrenterna är intresserade av ett sånt köp. Underhållskostnaderna lär ju inte bli lägre bara för att loken byter ägare.

Hur som helst är jag tacksam över att ha fått köra de här loken. Jag har beskrivit dess fina egenskaper så många gånger här i bloggen, så det tänker jag inte göra igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s