”En liten plesent”

Det kan ha varit kring 1997. Eller möjligen 1998. Stinsen hade just övergett jobbet som lokaltågklarerare och börjat på fjärren i Malmö. Själv var jag fortfarande kvar på tidningen och letade skandaler. Det skulle dröja ännu några år innan jag fann den rätta vägen. Järnvägen, alltså. Men kinamat gillade jag redan på den tiden. Stinsen också. Eftersom vi arbetade i samma stad så brukade vi slå följe till ett kinahak som vi båda gillade.

Beställningen var alltid den samma. Fyra små rätter. Ja, särskilt små var de nu inte. Dessutom ingick en förrätt. Man fick välja mellan soppa och vårrulle. Det valet var inte svårt. Vårrullarna var stora som termosar. Och goda. Hela kalaset avslutades alltid med friterad banan och glass. Det ingick också. Mätt är fel ord att beskriva hur man kände sej efteråt. Spyfärdig passar bättre. Man fick kämpa för att ens ta sej upp ur stolen.

Första gången vi skulle betala blev vi glada när personalen kom fram med ”en liten plesent”. Det var inte dåligt. Vi tackade så mycket. ”Lubileum” var det visst. Presenten visade sej bestå av en sagohäst i porslin. Både min och Stinsens häst hamnade i kofferten i min bil.

Proceduren upprepade sej nästa gång vi besökte den här restaurangen. Och nästa. Ja, den upprepade sej hela året. Lagret av porslinshästar växte i bagageluckan. Under hela det här året fick vi dras med dessa porslinshästar. När januari månad kom och det nya året var inskjutet pustade vi ut. Jubileumsåret var till ända.

Vi träffades åter på vårt stamställe, Stinsen och jag. Vi beställde och blev precis lika sprängfyllda som vanligt av vårrullen, fläsket, räkorna, kycklingen, biffen och bananen. Vi räckte över pengarna och kämpade oss mot dörren. Vi hann inte så långt.

”Hellana kanse vilja ha liten plesent?”

Åh nej… Det var visst jubileum det här året också. Eller så drog kinesen en rövare. Han hade nog köpt in för många porslinshästar.

1 tanke på “”En liten plesent”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s