Nåt är fel. Väldigt fel

Om tio dagar lägger Cargonet ned trafiken på flera linjer i Sverige. Bland annat mellan Sundsvall och Göteborg/Malmö. Anledningen är dålig lönsamhet. Green Cargo har erbjudit sej att ta över körningen, men vill förstås ha täckning för sina kostnader. 38 av 40 kunder i Sundsvall har sagt nej, enligt Sundsvalls Tidning.

Istället kommer det nu att rulla minst 40 långtradare söderut från Sundsvall – varje dag. Och lika många norrut, från Göteborg och Malmö. Det blir billigare att anlita 80 lastbilar och 80 chaufförer varje dag än att låta två tåg rulla fram och tillbaka till Sundsvall. Ni kan ju själva räkna ut hur bra det blir för miljön. Och då snackar vi ändå bara om en av alla de linjer som Cargonet lägger ned.

Nåt måste vara fel med den svenska transportpolitiken. Väldigt fel.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta nästa gång jag hör en riksdagsman stå i TV och berätta om hur viktig den svenska järnvägen är.

Ta bara det här med banavgifterna, ”hyran” av spåren som järnvägsoperatörerna tvingas betala till Trafikverket. Om några år kommer avgifterna att ha höjts med flera hundra procent. Anledningen är att verket måste finansiera upprustningen av banorna. Men hur mycket kosing kommer det att strömma in om ingen har råd att köra på spåren?

Det är så dumt att man häpnar.

Jag har sagt det förr och säger det igen: vill vi ha en fungerande järnväg så måste vi inse att den kostar pengar. Det kan inte vara upp till ”de fria marknadskrafterna” att bestämma i en så viktig fråga.

4 thoughts on “Nåt är fel. Väldigt fel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s