”Vaffö stå vi hä?”

Det är inte lätt att vara nykär. Var på väg norrut och närmade mej Avesta Krylbo. Telefonen ringde. Det var HON. Jag fipplade nervöst med mobilen och svarade. Samtidigt varnade orienteringstavlan för en 40-nedsättning en kilometer längre fram. 200 meter efter orienteringstavlan passerade jag den fristående försignalen: ”vänta kör 40”.

ATCn pep till och 40 hoppade upp över i huvudindikatorn. ”Det är lugnt” tänkte jag. Det var ännu långt till infartssignalen. Men det var naturligtvis inte signalen som ATC varnade för, utan 40-nedsättningen. Jag fick en rejäl driftbroms i nedförsbacken. Jag kvitterade på panelen, men tåget var 620 meter långt och ute var det 20 minusgrader. Bromsen ville inte lossa så snabbt som jag önskade.

Jag såg hur skyddssektionen närmade sej. Jag kände direkt att det här kommer att gå åt helsike. Mycket riktigt. Jag stannade med ett ryck. Mitt i skyddssektionen. Allting tystnade. Ventilatorer, kompressor, rubbet. Ridå.

Där satt jag med mobilen i näven och försökte förklara att det nog inte var läge att prata just nu. Men det värsta var inte att jag just parkerat tåget i en skyddssektion. Det värsta var att Den Vimsige vaknat och stack ut huvudet genom fönstret i Hilton. ”Vaffö stå vi hää?”

Jag sa åt honom att kontaktledningen var spänningslös och att han skulle gå och lägga sej igen. Men han gick inte på den lätte finten. ”Det dä se ju ut som en nedkopplingstavla…”

Jag ringde fjärren i Gävle och förklarade situationen. Nån ström gick inte att koppla in. Det var bara att begära hjälplok. Tur i oturen var att Green Cargo höll på att växla med en V5a på bangården i Avesta Krylbo. Det tog bara fem minuter så kom kollegorna och drog fram oss de få meterna som behövdes. Vi kunde fortsätta färden.

Hur gick det då med tjejen som ringde? Jodå, ganska bra, får man säga. Idag är vi man och hustru.

1 thought on “”Vaffö stå vi hä?”

  1. Pingback: Tåget i Almedal | Rymdfrost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s