Sommartider nej nej

Som lokförare blir det mycket nattjobb. Jag har egentligen ingenting emot det. Trivs rätt bra om nätterna. Man sitter på sitt lok och lyssnar på radion och dricker kaffe. Man funderar över livets alla väsentligheter och ser naturen passera förbi. Det är oftast ganska trevligt.

I 17 år har jag jobbat skift. Först på tidningen och sen som lokförare. Det innebär att vi ställt om klockan 34 gånger. Den här helgen vrider vi tillbaka klockan. Naturligtvis är detta min jobbhelg. Vanligt folk får sova en timme längre. Jag får jobba en timme längre.

Det är alltid samma visa. På våren råkar jag vara ledig när det är dags att ställa om klock(f)an. Jag får sova en timme mindre. Mina arbetande kollegor slipper jobba en timme.

Jag har sett detta mönster upprepa sej, år efter år. Så nu bestämde jag mej för att gå till botten med saken. Letade fram alla mina gamla almanackor och noterade hur jag hade arbetat vid de aktuella tillfällena. Det är chockerande läsning. 26 gånger har jag förlorat på omställningen. Bara vid åtta tillfällen har jag tjänat på den. 18 timmar har alltså bara gått upp i rök. Utan nån som helst ersättning eller kompensation.

Det är ju skandal. Fortsätter det så här så kommer jag att ha förlorat veckor av mitt liv till ingen nytta. Nåt måste göras. Kanske kan Per Gessle ta tag i saken och skriva en ny låt: ”Sommartider nej nej.”

3 thoughts on “Sommartider nej nej

      • Tack för svaret! Ska undersöka saken, verkar vara riktigt trevliga körningar.

        //En som läser din blogg väldigt ofta och är Lokförarelev i Mjölby där första körlian börjar om 3v

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s