”Här skulle vi inte stanna”

Man har hunnit avverka en hel del instruktörer och handledare under årens lopp. De flesta har varit bra, en del andra helt OK och bara en riktigt dålig. Nuförtiden är jag själv körlärare så därför vill jag ju gärna tro att kvaliteten på mina handledarkollegor har höjts genom åren…

En kamrat, som gick samma körlärarutbildning som jag, berättade en gång om en handledare som han hade haft i början på 80-talet. Han var inget pedagogiskt geni, om vi säger så. Han skällde mest. Gjorde sej lustig över sina elevers fel och brister.

Min kollega var ute på sin första praktik. De körde ett långt resandetåg. Rc och åtta vagnar, Malmö-Nässjö. Första stoppet blev en katastrof. Ett kilo broms. Det ryckte och slog i hela tåget när det stannade. Tågpersonalen ringde fram och undrade om de skulle bomma igen serveringen. Andra stoppet gick inte heller så bra. Kollegan gjorde så gott han kunde, men han var ju helt ny. Halvvägs genom Småland fick hans handledare ett utbrott:

”Nej, det här håller inte! Flytta på dej, rookie, så ska jag visa hur det går till att bromsa ett tåg”.

De närmade sej Sävsjö. Handledaren tog ett rejält tag om D3an, sänkte ett kilo och la upp i gångläge igen. Tåget stannade vid U-tavlan på perrongen i exakt samma ögonblick som bromsen gick loss på sista vagnen. Ett perfekt stopp. Nåt annat kan man inte säga. Men min kollega fick ändå sista ordet. Han tittade nämligen ned i sin tidtabellsbok och konstaterade:

”Här skulle vi inte stanna…”

1 thought on “”Här skulle vi inte stanna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s