Han rörde inte frallorna

Lokförare gillar inte växlare. Växlare – eller bangårdspersonal, som de kallas numera – gillar inte lokförare. Åtminstone var det så förr.

Den Vimsige berättade om när han var färdig lokförare, i början av 1980-talet. De gamla gubbarna kunde vara för jävliga, på ren svenska. Ibland när det blåste och regnade som värst kunde växlarna kliva in i loket för att värma sig lite. Då spände lokförarna blicken i dem. ”Vad gör ni här inne? Ni har er plats där ute!” Det var bara för växlingspersonalen att gå ut igen och ställa sig på gångbordet på loket.

Så var det då. Jag och Den Vimsige trodde den tiden tillhörde det förgångna. Ända tills vi blev utlånade till en annan station än vår egen. Lokförarnas förhållande till bangårdspersonalen på den här stationen var ansträngt. Milt uttryckt.

En dag köpte jag och Den Vimsige frallor med oss och bjöd på. Lokförarna lät sig väl smaka. Men växlaren som också satt vid bordet rörde inte frallorna. Men han tittade på fatet och såg sugen ut.

”Ta en fralla du också” sa Den Vimsige. Växlaren tittade misstänksamt på honom. ”Men jag är ju bara växlare… du vet det, va?”

Den Vimsige blev lite upprörd. ”Ja, vad spelar det för roll då?! Ta nu en fralla!”

Det gjorde han. Det blev nog två också. Från den dagen fick både jag och Den Vimsige all hjälp vi behövde för att klara oss på den nya bangården.

2 thoughts on “Han rörde inte frallorna

  1. Hahaha, vilken underbar historia! Vet Den Vimsige om att du omnämner honom så i bloggen? 😉
    Men mest odrägliga är ändå de som börjat som växlare och sedan vidareutbildat sig till lokförare. De tycker att de är förmer än både växlare och vanliga lokförare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s