Svensk kvalitet anno 1925

1925. Hjalmar Branting begravs. Charlie Chaplins film Guldfeber har premiär. Hermann Göring läggs in på mentalsjukhus i Sverige. Asea bygger D-lok nr 109.

86 år senare står samma lok på bangården i Kristianstad, under järnvägsmuseets Öppna Hus. Till allmän beskådan. Glänsande. Stolt. Välmående. Och precis lika funktionsdugligt nu som då. Det kallar jag svensk kvalitet. Nån som kan tänka sig ett Öresundståg som rullar på svenska spår om 86 år? Knappast, va?

Nåväl, D 109 blev inte Du 109 förrän 1955. Ursprungligen levererades loket som Ds men omlittererades 1940 till Dg 109. De olika bokstavskombinationerna kanske inte alla känner till, men de berättar i vilken typ av tåg som loket gick: universaltåg, snälltåg eller godståg.

D-loken byggdes i 333 exemplar, fram till 1943. De första sattes i drift när västra stambanan elektrifierades 1926. Du 109 har vagnkorg i trä, precis som alla D-lok hade som byggdes fram till 1933. De sista loken med träkorg slopades av SJ först 1977. Stålkorgsvarianterna hängde med i ytterligare elva år.

Just Du 109 har tillhört museet i Kristianstad länge nu. Jag vet inte hur många tusen personer som gått runt loket på utsidan eller klättrat upp i hytten och imponerats över dåtidens ingenjörskonst. Varje år rullar museeföreningens skötebarn runt på olika resor. Utan några större krämpor, kan tilläggas.

Jag har själv ingen typutbildning på Du, men jag har ändå åkt med i hytten några gånger. Det är en speciell känsla att sitta i ett så gammalt lok. Tänk att det fungerar! 86 år på nacken. Bara att trycka i brytaren och köra. Maffigt.

1 tanke på “Svensk kvalitet anno 1925

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s